HAKKIMIZDA

TAM BUĞDAY EKMEĞİ

Dedenizin sofrasından sizin sofranıza gelen doğal lezzet...

 

Uzmanların önerdiği ekmek türü olan tam buğday ekmeği, içeriğindeki lif, mineral ve vitamin bakımından oldukça zengindir. Uzmanların ve diyetisyenlerin özellikle önerdikleri tam buğday ekmeği, sindirimi kolaylaştırır ve kolesterolden kan şekeri düzeyine kadar birçok alanda etkili koruma ve direnç sağlar.

Tam Buğday Ekmeği

Adından da anlaşılabileceği gibi buğdayın tamamından yararlanılarak elde edilen tam buğday ekmeği, 3 kısımdan oluşmaktadır. Kepek, endosperm ve rüşeym isimli bölümleri bir bütün halinde kullanılarak tam buğday ekmeği elde edilmektedir. Beyaz ekmekte ise nişasta bakımından oldukça zengin olan endosperm bölümü kullanılmaktadır.

Tam buğday ekmeğinde buğdayın tüm bölümlerinden yararlanılması nedeniyle besin değeri oldukça yüksektir. Zengin bir lif kaynağı olan tam buğday ekmeği, sindirimi kolaylaştırır ve daha uzun süre tok kalınmasına yardımcı olur. Özellikle diyetisyenlerin önerdiği tam buğday ekmeği, sindirimi kolaylaştırarak bağırsakların ve metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlar.

 

 TAM BUĞDAY EKMEĞİ VE BEYAZ EKMEK ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Tam buğday ekmeği, buğdayın tamamından yararlanılarak yapılırken beyaz ekmekte ise buğdayın endosperm bölümünden yararlanılarak yapılır. Tam buğday ekmeğinin yapılışında kullanılan kepek ve rüşeym bölümlerinin zengin lif kaynağı olmasının yanı sıra mineral ve vitamin bakımından oldukça zengin olması sindirim kolaylaşmasına ve daha uzun süre tokluk hissedilmesine yardımcı olur.

Buğdayın endosperm kısmı nişasta bakımından oldukça zengindir. Bu nedenle karbonhidrat  seviyesi tam buğday ekmeğine göre daha yüksektir. Beyaz ekmek tüketimi kan şekeri seviyesinin yükselmesine neden olurken aynı zamanda vücuttaki fazla şekerin yağa dönüşmesine neden olur.

Lezzet bakımından insanların daha çok tercih ettiği beyaz etmek kilo alımını arttırmaktadır. Lif bakımından oldukça zayıf olan beyaz ekmek aynı zamanda daha uzun süre raf ömrüne sahiptir. Uzmanların tam buğday ekmeğini önermelerinin bir diğer nedeni ise obeziteye karşı direnç sağlaması ve sindirimi kolaylaştırmasıdır. Kan şekeri seviyesini düzenler ve insülin direncinin artmasını engeller.

Evde yaptığınız hamur işlerinde tam buğday unundan yararlanmanız daha az kalori tüketmenizi sağlar. Aynı zamanda tam buğday unu ile beyaz unu karıştırarak ekmek, kurabiye ve börek gibi farklı lezzetlerde kullanabilirsiniz.

TAM BUĞDAY EKMEĞİNİN ÖZELLİKLERİ

SİNDİRİMİ KOLAYLAŞTIRIYOR

Zengin bir lif kaynağı olan tam buğday ekmeği, bağırsakların daha kolay ve düzenli çalışmasını sağlayarak sindirimin kolaylaşmasını sağlamaktadır. Diyetisyenlerin özellikle önerdikleri tam buğday ekmeği, beyaz ekmeğe oranla daha fazla lif içerir ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayarak kabızlığı önler.

Beyaz ekmek yapımında yalnızca endorperm bölümünün kullanılması lif bakımından oldukça zayıf olmasına neden olmaktadır. Tam buğday ekmeğinin sindirimi kolaylaştırması metabolizmanın daha düzenli çalışmasına da yardımcı olmaktadır.

Sağlıklı yaşamın başlıca koşulu olan sağlıklı beslenme ile birçok sağlık sorunundan korunabilirsiniz. Sindirim sistemi hastalıklarına karşı lif içeriği bakımından zengin ve sindirimi kolay besinler tüketilmesi oldukça önemlidir. Lif bakımından oldukça zengin olan tam buğday ekmeği, kilo vermeye yardımcı olmasının yanı sıra kötü kolesterolü düşürür ve kabızlığı önler.

KİLO VERMEYE YARDIMCI OLUR

Diyet listelerinin olmazsa olmazlarından olan tam buğday ekmeği zengin lif kaynağı olması ve sindirimi kolay olması nedeniyle sıkça tercih edilmekte ve uzmanlarca önerilmektedir. Gün içinde uzun süre tok kalmaya yardımcı olan tam buğday ekmeği kilo vermeye yardımcı olan besinler arasındadır.

1 dilim beyaz ekmek ortalama 100 kalori içerirken tam buğday ekmeğinde ise bu oran 80 kaloridir. Kalori bakımından beyaz ekmeğe oranla daha düşük olan tam buğday ekmeği vücuttaki fazla şekerin yağa dönüşmesini engeller. Kalori oranının yanı sıra içerdiği vitamin ve mineraller bakımından da daha avantajlı olan tam buğday ekmeği vücut sağlığı bakımından daha faydalıdır.

 

KAN ŞEKERİNİ DÜŞÜRÜYOR

Karbonhidratın kan şekerine olan etkisi bilinmektedir. Özellikle yüksek glisemik indekse sahip gıdalar kan şekerinin yükselmesine neden olur ve daha kısa sürede açlık hissedilmesini sağlar. Tam buğday ekmeğinin diyet listelerinde sıkça yer almasının nedeni ise glisemik indeksinin düşük olması nedeniyle daha uzun süre tok tutmasıdır.

Karbonhidrat bakımından beyaz ekmeğe oranla daha zayıf olan tam buğday ekmeği, kan şekeri seviyesini düzenlerken açlık hissini kontrol altına alır. Kan şekerinin aniden yükselmesine ve açlık hissedilmesine neden olan glisemik indeks beyaz ekmekte 70’in üzerinde iken; tam buğday ekmeğinde bu oran 50’lerdedir.

YÜKSEK TANSİYONU KONTROL ALTINA ALIYOR

İçeriğindeki zengin lif, potasyum, magnezyum, demir ve selenyum ile kan şekerini kontrol altına alarak tansiyonun yükselmesini önlemektedir. İçeriğindeki zengin vitamin ve mineraller ile vücut sağlığı açısından oldukça faydalı olan tam buğday ekmeği, tansiyonun yanı sıra kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olmaktadır.

Düzenli ve kontrollü tüketilen tam buğday ekmeği kolesterolü dengeleyerek kötü kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur. Böylece kalp sağlığına da katkı sağlar.

NOT : Tam buğday ekmeğinin tüketiminde dikkat edilmesi gereken en önemli unsur sindirim sistemindeki problemlerdir. Çölyak ve benzeri sindirim sistemi hastalığı olan kişilerin tam buğday ekmeği tüketmeleri önerilmemektedir. 

 

Cansu YAVAŞ / NeOldu.com

Sitemizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz.